Wait a second...
Nepřihlášený uživatel
You are here: UCT PragueFET → Studies → PhD studies in English → Programme detail

Chemie a technologie potravin

Chemie a technologie potravin

Chemie a technologie potravin je komplexní studijní program, jehož absolvováním se stanete žádanými experty v oblasti potravinářství, výživy i chemie přírodních materiálů. Budete moci volit ze tří specializací. „Chemie a fyziologie výživy“ nabízí kombinace předmětů souvisejících se složením potravin, jejich uplatněním v lidské výživě, ale i jejich vlivem na fyziologii a zdravotní stav populace. Specializace „Analýza potravin a přírodních produktů“ z vás připraví špičkové odborníky v oblasti kontroly kvality potravin a doplňků stravy, jejich bezpečnosti a případného falšování, což jsou témata, která zajímají každého. V rámci specializace „Technologie potravin“ pak dokonale porozumíte všem aspektům moderní i tradiční výroby potravin, čehož je docíleno mimo jiné i velmi úzkou spoluprací s průmyslem. Všechny tři specializace vyučují nejlepší experti na dané oblasti v ČR. Můžete se také těšit na řadu profilujících předmětů, jejichž přehled získáte v odkazech na studijní plány, i velké množství laboratorních kurzů, které vám spolu s bakalářskou prací umožní praktickou aplikaci získaných teoretických znalostí.

Uplatnění

  • Specialista ve výrobě a marketingu potravin a doplňků stravy
  • Výživový specialista
  • Specializovaný pracovník orgánů státní správy
  • Analytický specialista kontrolních a vědecko-výzkumných laboratoří
  • Manažer kvality potravin
  • Technolog potravinářské výroby
  • Vedoucí potravinářské výroby
  • Manažer kvality obchodních řetězců
  • Výzkumník v týmech potravinářsko-lékařských projektů
  • Výzkumník v oblasti (bio)technologie potravin a doplňků stravy
  • Student navazujícího magisterského studia

Specializace - Technologie potravin

Během studia získáte komplexní vzdělání v oblasti moderní i tradiční výroby potravin a naučíte se, jak se potraviny vyrábí v řemeslném i průmyslovém měřítku. Dokonale porozumíte fyzikálně-chemickým a výživovým vlastnostem potravin a procesům, které během zpracování v potravinách probíhají. Naučíte se ovládat jednotlivé výrobní operace, vybírat vhodné suroviny pro receptury a volit správné metody uchovávání a balení. Kromě samotné potravinářské technologie získáte i základní vědomosti v oblasti kontroly a řízení jakosti a správné výrobní a hygienické praxe v potravinářství. Velkou předností této specializace je úzká spolupráce s průmyslem, která vám poskytne praktické zkušenosti a otevře dveře k mnoha profesním příležitostem.
→ více

Specializace - Analýza potravin a přírodních produktů

Studium specializace vás seznámí nejen se složením potravin a přírodních produktů, jejich výživovou a senzorickou kvalitou, ale zejména s moderními analytickými a bioanalytickými metodami, které se využívají ke zjištění zastoupení nutričně významných složek v potravinách, odhalování falšování či posuzování bezpečnosti potravin. Tyto moderní analytické metody mají široké uplatnění i v dalších oborech, jako je například medicína či farmacie, což vám poskytne široký profesní základ. Kromě toho se dozvíte zajímavé aktuální informace o různých, v současné době velmi populárních kategoriích potravin, jako jsou doplňky stravy, netradiční a funkční potraviny, či biopotraviny.
→ více

Specializace - Chemie a fyziologie výživy

Získejte jedinečné znalosti z oblasti chemie, potravinářství a lidské výživy – kombinaci, kterou v nabízeném rozsahu nenajdete na žádné jiné vysoké škole v Česku. Naše specializace vás naučí posuzovat nutriční hodnotu potravin a porozumět chemickým procesům, které ji ovlivňují během zpracování a skladování. Prostřednictvím předmětů zaměřených na fyziologii výživy, nutriční diagnostiku a hodnocení nutričního stavu populace získáte důležité poznatky o uplatnění potravin v lidské výživě. Naučíte se řadu informací z oblasti lidské anatomie, o dopadu různých druhů potravin na zdravou populaci i o onemocněních souvisejících s lidským metabolismem a výživou.
→ více

Detaily programu

Jazyk výuky český
Doba studia 3 roky
Forma studia prezenční
Garant studia Milena Stránská
Místo studia Praha
Kapacita 150 studentů
Kód akreditace (MŠMT kód) B0531A130036
VŠCHT kód B305
Updated: 25.3.2022 13:38, Author: Jan Kříž

UCT Prague
5 Technická
166 28 Prague 6 – Dejvice
IČO: 60461337
VAT: CZ60461373

Data mail: sp4j9ch

Copyright UCT Prague 2017
Informations provided by Department of International Relations, Department of R&D, technical service by Computer Centre
switch to mobile version