
8. ročník workshopu MEMPROPO
MEMPROPO 2022
Facebook událost: https://www.facebook.com/events/1490711708025852
Termín: 12.10. 2022, 9:00-12:10
Místo konání: Ústav technologie vody a prostředí VŠCHT Praha (Knihovna ústavu, místnost B 116), Technická 5, Praha 6 - Dejvice
Vážené dámy a pánové,
dovolujeme si Vás pozvat na osmý ročník workshopu MEMPROPO. Hlavním tématem letošního workshopu bude opět využití vody v potravinářském průmyslu a obecně i využívání moderních technologií pro čištění odpadních vod. Workshop je pořádán ve spolupráci České membránové platformy, z.s., České technologické platformy pro potraviny a Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT Praha.
Program:
8:00 – 9:00 Registrace účastníků workshopu
9:00 – 9:10 Zahájení workshopu
9:10 – 10:35 První blok přednášek
10:35 – 10:55 Přestávka na občerstvení
10:55 – 11:55 Druhý blok přednášek
11:55 – 12:10 Zakončení workshopu
První přednáškou je Výroba agrogelů s využitím kyselé syrovátky a odpadů ze zpracování syrovátky membránovými procesy, kterou přednese Ing. Jan Drbohlav, CSc. z VÚM s.r.o. Tato práce navazuje na program KUSmem (Komplexní udržitelné systémy v rámci Ministerstva zemědělství), v rámci tohoto programu bylo pořádání workshopů zahájeno a pokračuje i po skončení aktivní fáze projektu, nyní ve fázi jeho udržitelnosti. Další přednáškou bude Dealkoholizace nápojů pomocí membránových separačních procesů, a s touto přednáškou vystoupí Ing. Marek Šír, Ph.D. z FTOP. Příspěvek se týká popisu hlavních membránových separačních procesů, které lze s úspěchem použít v potravinářském průmyslu při dealkoholizaci nápojů. V této souvislosti je diskutována zejména možnost přípravy nízkoalholického a nealkoholického piva a vína. Další zajímavou přednáškou bude práce Možnosti omezení foulingu při ultrafiltraci mléka a syrovátky, s níž vystoupí doc. Ing. Ladislav Čurda, CSc. Ultrafiltrace je nejvíce využívaným membránovým procesem při zpracování syrovátky, příp. mléka. Zanášení membrán je při cross-flow filtraci omezováno rychlým prouděním separovaného roztoku nad membránou. V příspěvku bude podán přehled dynamických filtračních systémů, které jsou dalším možným řešením foulingu. Budou rovněž uvedeny příklady aplikace rotačních a vibračních membrán.
Po přestávce se představí aplikační přednáška od společnosti ASIO a.s., v níž se posluchači seznámí se zavedeným systémem recyklace vody v bazénech pro privátní použití. Ing. Jakub Peter, Ph.D. z ÚMCH AV ČR a CZEMP,z.s. pak představí práci Technologické cestovní mapy a jejich využití v průmyslu. V práci se ukáže způsob, jak plánovat rozvoj firem ve střednědobém časovém měřítku. Poslední přednáškou pak bude Využití membránových technologií ve sladařství a pivovarství, s níž vystoupí RNDr. Jaromír Fiala, Ph.D. z VÚPS Praha.
Těšíme se na Vaši účast