Počkejte prosím chvíli...
stdClass Object
(
    [nazev] => Fakulta technologie ochrany prostředí VŠCHT Praha
    [adresa_url] => 
    [api_hash] => 
    [seo_desc] => 
    [jazyk] => 
    [jednojazycny] => 
    [barva] => zelena
    [indexace] => 1
    [obrazek] => 
    [ga_force] => 
    [cookie_force] => 
    [secureredirect] => 
    [google_verification] => UOa3DCAUaJJ2C3MuUhI9eR1T9ZNzenZfHPQN4wupOE8
    [ga_account] => 
    [ga_domain] => 
    [ga4_account] => G-VKDBFLKL51
    [gtm_id] => 
    [gt_code] => 
    [kontrola_pred] => 
    [omezeni] => 0
    [pozadi1] => VSCHT_fotobanka_020.jpg
    [pozadi2] => VSCHT_fotobanka_065.jpg
    [pozadi3] => pozadi_2.jpg
    [pozadi4] => 5_DSC0153.jpg
    [pozadi5] => _DSC004327.jpg
    [robots] => 
    [htmlheaders] => 
    [newurl_domain] => 'ftop.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '[cs]'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 8547/4161/1397
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 1397
    [platne_od] => 31.10.2023 10:51:00
    [zmeneno_cas] => 31.10.2023 10:51:49.651256
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž
    [canonical_url] => 
    [idvazba] => 1968
    [cms_time] => 1713464541
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => stdClass Object
        (
            [logo] => 
            [aktualizovano] => Aktualizováno
            [drobecky] => Nacházíte se: VŠCHT PrahaFTOP  
            [autor] => Autor
            [more_info] => více informací
            [top_search_placeholder] => hledat...
            [social_fb_odkaz] => https://www.facebook.com/VSCHTFTOP/
            [social_fb_title] =>  Facebook FTOP VŠCHT Praha
            [social_tw_title] =>  Twitter VŠCHT Praha
            [social_yt_title] =>  Youtube VŠCHT Praha
            [paticka_budova_a_nadpis] =>  BUDOVA A
            [paticka_budova_b_nadpis] =>  BUDOVA B
            [paticka_budova_b_popis] => Věda a výzkum, děkanát FTOP, děkanát FPBT, děkanát FCHI, výpočetní centrum, zahraniční oddělení, kvestor
            [paticka_budova_c_nadpis] =>  BUDOVA C
            [paticka_budova_c_popis] => Dětský koutek Zkumavka, praktický lékař, katedra ekonomiky a managementu, ústav matematiky
            [paticka_budova_1_nadpis] =>  NÁRODNÍ TECHNICKÁ KNIHOVNA
            [paticka_budova_2_nadpis] =>  STUDENTSKÁ KAVÁRNA CARBON
            [paticka_budova_2_popis] =>  
            [paticka_adresa] => VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Za informace odpovídá: Fakulta technologie ochrany prostředí
Technický správce: Výpočetní centrum

Copyright VŠCHT Praha
[paticka_odkaz_mail] => mailto:Milan.Brezina@vscht.cz [social_tw_odkaz] => https://twitter.com/vscht [social_yt_odkaz] => https://www.youtube.com/user/VSCHTPraha [paticka_budova_a_popis] => Rektorát, oddělení komunikace, pedagogické oddělení, děkanát FCHT, centrum informačních služeb [paticka_budova_1_popis] => [zobrazit_kalendar] => zobrazit kalendář [logo_href] => / [charakteristika] => Charakteristika [vice] => → více informací [navaznosti] => Navazující studium v oborech [uplatneni] => Uplatnění [vyucuje_se_na_ustavech] => Bližší informace na adresách: [studijni_plan] => Studijní plán [mene] => → méně [dokumenty_kod] => Kód [dokumenty_nazev] => Název dokumentu [dokumenty_platne_od] => Platné od [dokumenty_platne_do] => Platné do [studijni_plan_povinne_predmety] => Povinné předměty [studijni_plan_volitelne_predmety] => Povinně volitelné předměty [stahnout] => stáhnout [google_search] => 001523547858480163194:u-cbn29rzve [adresa_url] => [fakulta_FTOP] => Fakulta technologie ochrany prostředí [studijni_program] => Studijní program: [obory] => Obory: [archiv_novinek] => Archiv novinek [submenu_novinky_rok_title] => Zobrazit novinky na daný rok [api_obor_druh_B] => Bakalářský studijní obor [api_obor_druh_N] => Navazující magisterský obor [api_obor_druh_D] => Doktorský studijní obor [paticka_mapa_alt] => [studijni_obor] => Studijní obor [studijni_forma] => Forma [studijni_dobastudia] => Doba studia [studijni_kapacita] => Kapacita [den_kratky_1] => po [den_kratky_3] => st [den_kratky_4] => čt [den_kratky_2] => út [den_kratky_5] => pá [den_kratky_6] => so [zobrazit_vice_kalendar] => více zde → [novinky_kategorie_1] => Akce VŠCHT Praha [novinky_kategorie_2] => Důležité termíny [novinky_kategorie_3] => Studentské akce [novinky_kategorie_4] => Zábava [novinky_kategorie_5] => Věda [novinky_archiv_url] => /novinky [novinky_servis_archiv_rok] => Archiv z roku [novinky_servis_nadpis] => Nastavení novinek [novinky_dalsi] => zobrazit další novinky [novinky_archiv] => Archiv aktualit [intranet_odkaz] => http://intranet.vscht.cz/ [intranet_text] => Intranet [logo_mobile_href] => / [logo_mobile] => [mobile_over_nadpis_menu] => Menu [mobile_over_nadpis_search] => Hledání [mobile_over_nadpis_jazyky] => Jazyky [mobile_over_nadpis_login] => Přihlášení [menu_home] => Domovská stránka [zobraz_desktop_verzi] => zobrazit plnou verzi [zobraz_mobilni_verzi] => zobrazit mobilní verzi [fakulta_FTOP_odkaz] => http://ftop.vscht.cz/ [fakulta_FPBT_odkaz] => http://fpbt.vscht.cz/ [fakulta_FPBT] => Fakulta potravinářské a biochemické technologie [paticka_mapa_odkaz] => /kontakt [den_kratky_0] => ne [nepodporovany_prohlizec] => Ve Vašem prohlížeči se nemusí vše zobrazit správně. Pro lepší zážitek použijte jiný. [preloader] => Počkejte prosím chvíli... [odpocet_dny] => [odpocet_hodiny] => [odpocet_minuty] => [odpocet_vteriny] => [hledani_nadpis] => hledání [hledani_nenalezeno] => Nenalezeno... [hledani_vyhledat_google] => vyhledat pomocí Google [social_in_odkaz] => [social_li_odkaz] => [novinka_publikovano] => Publikovano: [novinka_datum_konani] => Datum konani: ) [poduzel] => stdClass Object ( [1909] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [1915] => stdClass Object ( [nazev] => Fakulta technologie ochrany prostředí [seo_title] => Fakulta technologie ochrany prostředí [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Partneři oborů a ústavů

NET4GAS, s.r.o.

ořez 215*215px

Partner UPKOO

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1915 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /home [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_novinky [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [4576] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Fakulta [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

 ◳ ctverecky (jpg) → (šířka 450px)Fakulta technologie ochrany prostředí (FTOP) se orientuje na problematiku ochrany životního prostředí. V roce 2019 skončila na 2. místě v kategorii Chemie – veřejné hodnocení fakult projektu fakultaroku.cz 

Při výuce na FTOP se studenti věnují přírodovědným i technickým předmětům, díky kterým se neztratí ve vědecké ani průmyslové sféře. Společný základ se všemi fakultami v bakalářských oborech studentům dodá širokou obecnou znalost v oblasti chemie a technologie rozšířený o předměty jejich specializace. V navazujících magisterských programech se již studenti věnují svému oboru podle konkrétních požadavků a zájmů. Důraz je kladen jak na teoretické znalosti, tak na propojení s praxí, ať už v laboratořích u nás či na praxi v průmyslu. 

Možností je i výuka magisterského programu Sustainability and Environmental Engineering v angličtině nebo mezinárodní spolupráce s dalšími evropskými univerzitami na magisterském programu IMETE či dvojím doktorátu s univerzitami v Belgii a Francii. 

Absolventi naší fakulty nacházejí uplatnění v nejrůznějších odvětvích průmyslu, například chemického či petrochemického a široká možnost uplatnění se nachází i v oblasti ochrany životního prostředí. Absolventy máme i v analytických laboratořích, inspekčních a kontrolních orgánech, státní zprávě či výzkumu. V neposlední řadě stojí za zmínku i uplatnění v projektových a konzultačních organizacích nebo jako technologové, specialisté či environmentální manažeři. Mezi významné absolventy patří například Milan Smrž, autor a spoluautor desítky odborných publikací a patentů a víceprezident evropské asociace EUROSOLAR, která usiluje o úplnou náhradu fosilních a jaderných zdrojů obnovitelnými či Miroslav Kos, spoluautor celé řady technologických řešení ČOV v ČR, včetně Nové vodní linky pražské, dokončené v roce 2019. 

Studium je také úzce spjato s vědeckou prací na všech ústavech a studenti mají možnost se zapojit do řešení grantových projektů, které se následně využívají či realizují v průmyslu, na ministerstvech, dále ve výzkumu nebo probíhají ve spolupráci se zahraničními institucemi. 


Ústav udržitelných paliv a zelené chemie  

Ústav udržitelných paliv a zelené chemie se v pedagogické a vědecko-výzkumné činnosti zaměřuje na několik oblastí. Věnuje se tématům, které v současnosti rezonují ve veřejné i odborné diskuzi, jako jsou: alternativní paliva a biopaliva, ať už plynná, či kapalná; implementace principů zelené chemie do chemického průmyslu nebo ochrana ovzduší a klimatická změna. Podrobně se zaměřujeme na přeměnu biomasy a odpadních plastů na biokapaliny a jejich následné hydrogenační zpracování, vývoj heterogenních katalyzátorů, uplatnění vodíku, bioplynu a biomethanu v plynárenství, zachytávání oxidu uhličitého za účelem zmírnění klimatické změny a monitoringu znečištění ovzduší. Dále se na ústavu zabýváme inovacemi a optimalizacemi v tradičních oblastech, zejména v technologii a analýze

Ústav technologie vody a prostředí 

se zabývá pedagogickou i vědecko-výzkumnou činností v oblasti úpravy pitných vod a čistění vod odpadních. V průběhu studia se studenti mohou zapojit do mnoha výzkumných projektů v celé šíři oboru technologie vody: úprava pitné vody, čištění odpadních vod, mikrobiologie, produkce energie z odpadních vod a z dalších materiálů atd. Ve studiu je významně zastoupena praktická forma výuky v laboratořích a v terénu. Činnost ústavu je v současné době zaměřena na aktuální témata: opětovné využívání vody, opětovné využití materiálů a energie, využitív informací z odpadních vod, bezpečné zásobování pitnou vodou či digitalizace vodního hospodářství.

Ústav energetiky

Vědecko-výzkumnou činnost je možné rozdělit na tři základní oblasti výzkumu: a) Koroze a materiály v energetice – výzkum je zaměřen na testování korozního chování nových materiálů ve stávajících i nových energetických technologiích (žárupevné oceli a slitiny a jejich chování v superkritických energetických okruzích, vývoj ochranných vrstev pro povlak jaderného paliva (Accident Tolerant Fuel), aj.). b) Sorpční procesy a iontová výměna v úpravě vody – aplikace jsou historicky spojeny s výrobu demineralizované vody pro energetiku a průmysl. Odborný zájem se postupně rozrostl do oblastí ochrany životního prostředí, hydrometalurgie a přípravy sorbentů jejich životnosti v podmínkách reálného provozu. Příkladem řešených témat je odstraňování nežádoucích iontů z kontaminovaných zdrojů pitné vody a odpadních a procesních vod. Hodně pozornosti je věnováno zejména oxoaniontům a komplexním iontům toxických kovů a polokovů. c) Energetické a materiálové využití biomasy, alternativních paliv a odpadů – zde se výzkum primárně zaměřuje na termochemické využití odpadů, tuhých alternativních paliv, bioodpadů, biomasy a na problematiku cirkulární ekonomie produktů v energetice, teplárenství a odpadovém hospodářství. Zabývá se především aktuálními energetickými tématy s cílem většího využití obnovitelných zdrojů energie a alternativních paliv a problematikou termochemických konverzí.

Ústav chemie ochrany prostředí

v rámci svých pedagogických a výzkumných aktivit se věnuje v obecné rovině aktuální a velmi důležité problematice ochrany životního prostředí. Tyto aktivity lze v detailnějším pohledu rozdělit do pěti oblastí působnosti: technologie pro ochranu životního prostředí, vzorkování a analýza životního prostředí, toxikologie a ekotoxikologie, numerické simulace environmentálně-inženýrských procesů a environmentální mikrobiologie. Ústav disponuje prostornými laboratořemi pro praktickou výuku, moderním přístrojovým vybavením, kvalifikovaným personálem a tradičně výbornou vazbou na přední subjekty z institucionální a aplikační sféry technické ochrany životního prostředí.

Ústav udržitelnosti a produktové ekologie

Pedagogické zaměření ústavu se odvíjí od aktuální společenské potřeby zavádění principů udržitelnosti do praxe. Naším cílem je rozvíjet vzdělávání v oblasti udržitelnosti, oběhového hospodářství, produktové ekologie, surovinové bezpečnosti a dalších oborů, které jsou pro odborníky zaměřené na udržitelnost důležité. Náplní odborné a tvůrčí činnosti pracovníků ústavu je analytická činnost v oblasti produktové a korporátní udržitelnosti. Provádíme výzkum zaměřený na produktovou ekologii a ekodesign. Pomocí analytických nástrojů jako je posuzování životního cyklu (LCA) či analýza materiálových toků (MFA) určujeme environmentální aspekty produktů, služeb, technologií a organizací.

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 4576 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /fakulta [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [4577] => stdClass Object ( [nazev] => Studium [seo_title] => Studium [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Položky menu po levé straně

Na stránce pro uchazeče o studium se dozvíte základní informace pro vstup do bakalářského studia na fakultě.

Stránka věnovaná bakalářskému studiu vás dovede k oficiálním studijním programům a oborům akreditovaným na fakultě a najdete zde i okruhy ke státním závěrečným zkouškám.

Magisterský program, jeho obory a zkušební okruhy ke státním závěrečným zkouškám se nacházejí na příslušné stránce.

Informace pro zájemce o doktorské studium i samotné studenty jsou na předposlední řádce v menu.

O celoživotním vzdělávání realizovaném na fakultě se dočtete v poslední položce menu. 

[urlnadstranka] => [iduzel] => 4577 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /studium [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [4578] => stdClass Object ( [nazev] => Ústavy a pracoviště [seo_title] => Ústavy a pracoviště [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Fakulta technologie ochrany prostředí (FTOP) se orientuje na problematiku ochrany životního prostředí. Studium je úzce spjato s vědeckou prací na jednotlivých ústavech a studenti mají možnost se zapojit do řešení grantových projektů, které se následně využívají či realizují v průmyslu, na ministerstvech, dále ve výzkumu nebo probíhají ve spolupráci se zahraničními institucemi. Fakultu tvoří celkem šest ústavů:

 ◳ FTOP 2 (png) → (výška 215px)

Ústav udržitelných paliv a zelené chemie  

Ústav udržitelných paliv a zelené chemie se v pedagogické a vědecko-výzkumné činnosti zaměřuje na několik oblastí. Věnuje se tématům, které v současnosti rezonují ve veřejné i odborné diskuzi, jako jsou: alternativní paliva a biopaliva, ať už plynná, či kapalná; implementace principů zelené chemie do chemického průmyslu nebo ochrana ovzduší a klimatická změna. Podrobně se zaměřujeme na přeměnu biomasy a odpadních plastů na biokapaliny a jejich následné hydrogenační zpracování, vývoj heterogenních katalyzátorů, uplatnění vodíku, bioplynu a biomethanu v plynárenství, zachytávání oxidu uhličitého za účelem zmírnění klimatické změny a monitoringu znečištění ovzduší. Dále se na ústavu zabýváme inovacemi a optimalizacemi v tradičních oblastech, zejména v technologii a analýze.

Ústav Technologie vody a prostředí

se zabývá pedagogickou a vědecko-výzkumnou činností v oblasti úpravy pitné vody a čištění odpadních vod. V průběhu studia se studenti mohou zapojit do mnoha výzkumných projektů v celé oblasti technologie vody: úprava pitné vody, čištění odpadních vod, mikrobiologie, výroba energie z odpadních vod a dalších materiálů atd. terénu. Činnost ústavu je v současnosti zaměřena na aktuální témata: opětovné využití vody, opětovné využití materiálů a energií, využití informací z odpadních vod, bezpečné zásobování pitnou vodou a digitalizace vodního hospodářství.

Ústav energetiky

Vědecko-výzkumnou činnost je možné rozdělit na tři základní oblasti výzkumu: a) Koroze a materiály v energetice – výzkum je zaměřen na testování korozního chování nových materiálů ve stávajících i nových energetických technologiích (žárupevné oceli a slitiny a jejich chování v superkritických energetických okruzích, vývoj ochranných vrstev pro povlak jaderného paliva (Accident Tolerant Fuel), aj.). b) Sorpční procesy a iontová výměna v úpravě vody – aplikace jsou historicky spojeny s výrobu demineralizované vody pro energetiku a průmysl. Odborný zájem se postupně rozrostl do oblastí ochrany životního prostředí, hydrometalurgie a přípravy sorbentů jejich životnosti v podmínkách reálného provozu. Příkladem řešených témat je odstraňování nežádoucích iontů z kontaminovaných zdrojů pitné vody a odpadních a procesních vod. Hodně pozornosti je věnováno zejména oxoaniontům a komplexním iontům toxických kovů a polokovů. c) Energetické a materiálové využití biomasy, alternativních paliv a odpadů – zde se výzkum primárně zaměřuje na termochemické využití odpadů, tuhých alternativních paliv, bioodpadů, biomasy a na problematiku cirkulární ekonomie produktů v energetice, teplárenství a odpadovém hospodářství. Zabývá se především aktuálními energetickými tématy s cílem většího využití obnovitelných zdrojů energie a alternativních paliv a problematikou termochemických konverzí.

Ústav chemie ochrany prostředí

v rámci svých pedagogických a výzkumných aktivit se věnuje v obecné rovině aktuální a velmi důležité problematice ochrany životního prostředí. Tyto aktivity lze v detailnějším pohledu rozdělit do pěti oblastí působnosti: technologie pro ochranu životního prostředí, vzorkování a analýza životního prostředí, toxikologie a ekotoxikologie, numerické simulace environmentálně-inženýrských procesů a environmentální mikrobiologie. Ústav disponuje prostornými laboratořemi pro praktickou výuku, moderním přístrojovým vybavením, kvalifikovaným personálem a tradičně výbornou vazbou na přední subjekty z institucionální a aplikační sféry technické ochrany životního prostředí.

Ústav udržitelnosti a produktové ekologie

Pedagogické zaměření ústavu se odvíjí od aktuální společenské potřeby zavádění principů udržitelnosti do praxe. Naším cílem je rozvíjet vzdělávání v oblasti udržitelnosti, oběhového hospodářství, produktové ekologie, surovinové bezpečnosti a dalších oborů, které jsou pro odborníky zaměřené na udržitelnost důležité. Náplní odborné a tvůrčí činnosti pracovníků ústavu je analytická činnost v oblasti produktové a korporátní udržitelnosti. Provádíme výzkum zaměřený na produktovou ekologii a ekodesign. Pomocí analytických nástrojů jako je posuzování životního cyklu (LCA) či analýza materiálových toků (MFA) určujeme environmentální aspekty produktů, služeb, technologií a organizací.

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 4578 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /ustavy [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [4579] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => VaV [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Vědecko-výzkumné zaměření ústavů FTOP

 ◳ 4 (png) → (ořez 215*215px)  ◳ 2 (png) → (ořez 215*215px)  ◳ 1 (png) → (ořez 215*215px)  ◳ 3 (png) → (ořez 215*215px)
[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 4579 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /veda-a-vyzkum [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [64258] => stdClass Object ( [nazev] => Popularizace, média [seo_title] => Popularizace, média [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Na stránce se aktuálně pracuje...

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 64258 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /popularizace [sablona] => stdClass Object ( [class] => boxy [html] => [css] => [js] => $(function() { setInterval(function () { $('*[data-countdown]').each(function() { CountDownIt('#'+$(this).attr("id")); }); },1000); setInterval(function () { $('.homebox_slider:not(.stop)').each(function () { slide($(this),true); }); },5000); }); function CountDownIt(selector) { var el=$(selector);foo = new Date; var unixtime = el.attr('data-countdown')*1-parseInt(foo.getTime() / 1000); if(unixtime<0) unixtime=0; var dnu = 1*parseInt(unixtime / (3600*24)); unixtime=unixtime-(dnu*(3600*24)); var hodin = 1*parseInt(unixtime / (3600)); unixtime=unixtime-(hodin*(3600)); var minut = 1*parseInt(unixtime / (60)); unixtime=unixtime-(minut*(60)); if(unixtime<10) {unixtime='0'+unixtime;} if(dnu<10) {unixtime='0'+dnu;} if(hodin<10) {unixtime='0'+hodin;} if(minut<10) {unixtime='0'+minut;} el.html(dnu+':'+hodin+':'+minut+':'+unixtime); } function slide(el,vlevo) { if(el.length<1) return false; var leva=el.find('.content').position().left; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; var cislo=leva/sirka*-1; if(vlevo) { if(cislo+1>pocet) cislo=0; else cislo++; } else { if(cislo==0) cislo=pocet-1; else cislo--; } el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } function slideTo(el,cislo) { if(el.length<1) return false; var sirka=el.width(); var pocet=el.find('.content .homebox').length-1; if(cislo<0 || cislo>pocet) return false; el.find('.content').animate({'left':-1*cislo*sirka}); el.find('.slider_puntiky a').removeClass('selected'); el.find('.slider_puntiky a.puntik'+cislo).addClass('selected'); return false; } [autonomni] => 1 ) ) [4580] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Děkanát [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Děkan

 ◳ IMG_7081 (jpg) → (výška 215px)

 

prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.  

b  Pavel.Jenicek@vscht.cz

Korespondenční adresa:
Technická 5
166 28 Praha 6 - Dejvice

 


Děkanát

Umístění od 26.7.2022 - prozatímní info, v telefonním seznamu vscht.cz zatím nejsou uvedeny aktuální informace o místnostech:

Vstup ze Zikovy ul. 4, Praha 6

Ing. Kateřina Šritrová    místnost B2315 1. patro
Šárka Dintarová              místnost B2316 1. patro

 

 ◳ IMG_7118 (jpg) → (výška 215px)

Tajemnice fakulty, doktorské studium 

Ing.  Kateřina Šritrová
b  Katerina.Sritrova@vscht.cz
e 220 443 277

místnost B2315

 ◳ IMG_7126 (jpg) → (výška 215px)

Bakalářské a magisterské studium

Šárka Dintarová  
b  Sarka.Dintarova@vscht.cz 
e 220 443 276

místnost B2316

Úřední hodiny 

 Pondělí:

 9:00–11:00

 

 Úterý:

 zavřeno

 

 Středa:

 9:00–11:00

 14:00–15:00

 Čtvrtek:

 9:00–11:00

 

 Pátek:

 zavřeno

 

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 4580 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /kontakt [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10493] => stdClass Object ( [nazev] => [seo_title] => Mapa stránek [seo_desc] => [autor] => [autor_email] => [obsah] => [iduzel] => 10493 [canonical_url] => //ftop.vscht.cz/sitemap [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sitemap [sablona] => stdClass Object ( [class] => sitemap [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [10947] => stdClass Object ( [nazev] => Přístup odepřen (chyba 403) [seo_title] => Přístup odepřen [seo_desc] => Chyba 403 [autor] => [autor_email] => [perex] => [ikona] => zamek [obrazek] => [ogobrazek] => [pozadi] => [obsah] =>

Nemáte přístup k obsahu stránky.

Zkontrolujte, zda jste v síti VŠCHT Praha, nebo se přihlaste (v pravém horním rohu stránek).

[urlnadstranka] => [iduzel] => 10947 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error403] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka_ikona [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) [1485] => stdClass Object ( [nazev] => Stránka nenalezena [seo_title] => Stránka nenalezena (chyba 404) [seo_desc] => Chyba 404 [autor] => [autor_email] => [obsah] =>

Chyba 404

Požadovaná stránka se na webu (již) nenachází. Kontaktuje prosím webmastera a upozorněte jej na chybu.

Pokud jste změnili jazyk stránek, je možné, že požadovaná stránka v překladu neexistuje. Pro pokračování prosím klikněte na home.  

Děkujeme!

[urlnadstranka] => [ogobrazek] => [pozadi] => [iduzel] => 1485 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /[error404] [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 1909 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1907] => stdClass Object ( [obsah] => [poduzel] => stdClass Object ( [1911] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1911 [canonical_url] => //ftop.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1910] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1910 [canonical_url] => //ftop.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [1912] => stdClass Object ( [obsah] => [iduzel] => 1912 [canonical_url] => //ftop.vscht.cz [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [iduzel] => 1907 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) [519] => stdClass Object ( [nadpis] => [data] => [poduzel] => stdClass Object ( [61411] => stdClass Object ( [nadpis] => [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/?weburl=/sis [urlwildcard] => cis-path [iduzel] => 61411 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => /sis [sablona] => stdClass Object ( [class] => api_html [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) ) ) [iduzel] => 519 [canonical_url] => [skupina_www] => Array ( ) [url] => [sablona] => stdClass Object ( [class] => [html] => [css] => [js] => [autonomni] => ) ) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => web [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => )

DATA


stdClass Object
(
    [nazev] => 
    [seo_title] => Detail programu
    [seo_desc] => 
    [autor] => 
    [autor_email] => 
    [obsah] => 
    [submenuno] => 
    [urlnadstranka] => 
    [ogobrazek] => 
    [pozadi] => 
    [newurl_domain] => 'ftop.vscht.cz'
    [newurl_jazyk] => 'cs'
    [newurl_akce] => '/studium/doktorske/temata-disertacnich-praci/program/22330/D305'
    [newurl_iduzel] => 
    [newurl_path] => 8547/4161/1397/1909/4577/5256/63398/63400
    [newurl_path_link] => Odkaz na newurlCMS
    [iduzel] => 63400
    [platne_od] => 15.02.2022 17:28:33.23388
    [zmeneno_cas] => 15.02.2022 17:28:33.236498
    [zmeneno_uzivatel_jmeno] => Jan Kříž
    [canonical_url] => _clone_
    [idvazba] => 75578
    [cms_time] => 1713467214
    [skupina_www] => Array
        (
        )

    [slovnik] => Array
        (
        )

    [poduzel] => stdClass Object
        (
            [63401] => stdClass Object
                (
                    [nadpis] => 
                    [apiurl] => https://studuj-api.cis.vscht.cz/cms/program?weburl=/studium/doktorske/temata-disertacnich-praci
                    [urlwildcard] => cis-path
                    [poduzel] => Array
                        (
                        )

                    [api_suffix] => 22330/D305
                    [iduzel] => 63401
                    [canonical_url] => 
                    [skupina_www] => Array
                        (
                        )

                    [url] => 
                    [sablona] => stdClass Object
                        (
                            [class] => api_html
                            [html] => 
                            [css] => 
                            [js] => 
                            [autonomni] => 0
                        )

                    [html] => 

Potraviny a přírodní produkty

Potraviny a přírodní produkty

Cílem programu je vychovat špičkové odborníky s potenciálem řídit a realizovat vědecko-výzkumné aktivity a expertní analýzy jak na akademických pracovištích, tak i na řídících pozicích v rámci firemního výzkumu či ve státní správě. Studijní program je zaměřen na rozšíření znalostí v řadě komplementárních disciplín: (i) hodnocení bioaktivity chemických sloučenin a jejich směsí (zdraví prospěšné i toxické efekty) jako základ pro posouzení jejich vlivů na zdraví člověka a živých organismů obecně, (ii) pochopení mechanismu fyzikálně-chemických reakcí a procesů probíhajících v potravinách, doplňcích stravy či přírodních produktech za různých podmínek zpracování a skladování; (iii) seznámení se s aplikačním potenciálem instrumentálních platforem v oblasti cílové analýzy a především necílového screeningu pro charakterizaci různých typů vzorků a (iv) aplikace pokročilých chemometrických strategií a bioinformatiky při zpracování generovaných experimentálních dat a jejich interpretace, zejména v oblasti metabolomiky.

Uplatnění

Absolvent programu získá komplexní znalosti a odborné kompetence v oblasti chemie potravin a přírodních produktů včetně poznatků o reakcích probíhajících při technologickém zpracování. Díky hlubokým teoretickým i praktickým znalostem umí absolvent doktorského studia aplikovat moderní analytické techniky ke komplexnímu hodnocení kvality a chemické bezpečnosti potravin a přírodních produktů, k odhalování falšování a průkazu jejich autenticity. Významnou odbornou kompetencí otvírající cestu k interdisciplinární spolupráci je i aplikace inovativních analytických strategií jako je metabolomika, kterou lze, mimo jiné, aplikovat i v oblasti biomonitoringu či bioprospekce.

Detaily programu

Jazyk výuky český
Standardní doba studia 4 roky
Forma studia kombinovaná , prezenční
Garant studia prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.
Místo studia Praha
Kapacita 20 studentů
Kód akreditace (MŠMT kód) P0531D130025
VŠCHT kód D305
Počet vypsaných témat 14

Vypsané disertační práce pro rok 2024/25

Analytické strategie pro stanovení celkové antioxidační kapacity potravin

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Dr. Ing. Karel Cejpek

Anotace


Tématem jsou analytické metody vhodné pro stanovení primárního antioxidačního účinku látek přítomných v potravinách v různých formách, tj. volné, vázané a nerozpustné. Obvyklé metody měření antioxidační kapacity jsou založeny na extrakci rozpouštědly případně doplněné hydrolytickým krokem. Tyto přístupy pomíjejí často významný podíl vázaných a nerozpustných antioxidantů, případně diskriminaci antioxidantů. Cílem práce je vyvinout a aplikovat analytický přístup zahrnující separační a spektrální techniky, který bude lépe reflektovat skutečnou celkovou antioxidační kapacitu potravin, bude fyziologicky relevantní a překoná i omezení nedávno zavedené metody přímého měření antioxidační kapacity bez extrakce. Vytvořené metody by měly také lépe odhadnout aditivní, synergické nebo antagonistické vztahy mezi skupinami antioxidantů. Studovány budou interakce mezi jednotlivými formami antioxidantů s cílem regenerovat nebo zvýšit antioxidační aktivitu těch forem, které jsou aktivní in vivo. Získaná data budou moci být využita k reformulaci některých potravin, jejichž konzumace zlepší celkový redoxní status organismu.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Analýza per- a polyfluoralkylovaných látek v životním prostředí

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Ing. Darina Dvořáková, Ph.D.

Anotace


Tato disertační práce bude zaměřena na vývoj analytických metod pro stanovení širokého spektra per- a polyfluoralkylovaných sloučenin (PFAS) v životním prostředí včetně potravin a pitné vody, které představují hlavní dietární zdroj expozice člověka. Práce se bude věnovat rozšíření stávajících metod o nové látky (např. karboxylové kyseliny s krátkým řetězcem (C2-C3), nenasycené perfluoralkylované kyseliny, telomerní sloučeniny včetně jejich prekurzorů), případně implementaci nových postupů v analýze PFAS, jako je např. stanovení celkových oxidovatelných prekurzorů. V případě potravin bude pozornost zaměřena na komodity, jejichž monitoring vyžaduje aktuální doporučení Evropské komise (EU 2022/1431). Pro detekci látek bude využita technika kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií, pro některé látky bude využita i technika plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií, tak aby byly dosaženy požadované pracovní charakteristiky. Nové postupy budou následně aplikovány pro zhodnocení zátěže životního prostředí a k posouzení dietární expozice populace ČR těmto látkám. Práce poskytne nová data nezbytná pro hodnocení expozičních rizik různých skupin populace těmto látkám a také poskytne podklady pro implementaci nové evropské legislativy v následujících letech.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Biologicky aktivní látky konopí a dalších zdrojů, hodnocení rizik a benefitů

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.

Anotace


Doktorská práce bude zaměřena na studium biologicky aktivních sekundárních metabolitů nacházejících se v rostlinách Cannabis sativa a produktech na jejich bázi. Sledovány budou jak fytokanabinoidy, tak i další látky ze skupiny polyfenolů, terpenů, terpenoidů apod. Hodnoceny budou změny při zpracování různých produktů. Z pohledu chemické bezpečnosti, bude pozornost věnována především hladinám izomérů THC a dalším psychotropním / psychoaktivním kanabinoidům i jejich prekurzorům. Realizována bude též malá případová studie zaměřená na screening dalších rostlinné zdroje psychotropních látek jako je např. Mitragyna speciosa, která obsahuje alkaloidy mitragynin a další. Pro realizaci doktorské práce budou využívány moderní instrumentální metody, prováděna bude cílová analýza i necílový screening (metabolomický ´fingerprinting´ /profilování). Získané výsledky budou hodnoceny nejen z pohledu rizik souvisejících s psychotropními sloučeninami, ale hodnoceny budou i přínosy odvíjející se od příjmu zdraví prospěšných sloučenin, např. antioxidantů.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Biologicky aktivní látky v potravinách, krmivech a doplňcích stravy, jejich změny při zpracování a skladování

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Dr. Ing. Věra Schulzová

Anotace


Hladiny biologicky aktivních látek jsou závislé na druhu a odrůdě rostliny, jejich obsah je významně ovlivněn skladováním výchozí suroviny a jejím zpracováním. Mezi sledované biologicky aktivní látky s pozitivními účinky na lidské zdraví patří především významné antioxidanty, jako jsou karotenoidy, tokoferoly, fenolové látky a mnoho dalších produktů sekundárního metabolismu rostlin. Cílem práce je vypracovat analytické postupy vhodné pro stanovení obsahu biologicky aktivních látek ve výchozích surovinách, krmivech, potravinách a doplňcích stravy a posouzení jejich stability. Za tímto účelem budou aplikovány moderní analytické metody, založené především na technice ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení jak s detekcí pomocí vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie tak i s konvenční detekcí.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Citlivost hodnotitelů k tučné chuti a vjemům přenášeným trojklaným nervem

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Dr. Ing. Marek Doležal

Anotace


Chuť je senzorická modalita, která vede organismy k identifikaci a konzumaci živin a vyhýbání se toxinům a nestravitelným materiálům. Jak funguje chuť (chuťový vjem) není dosud zcela prozkoumáno, protože vnímání chuti potravin a nápojů vyplývá ze složitých interakcí mezi jednotlivými smyslovými systémy. Vedle dosud uznaných základních chutí může být prostřednictvím vyhrazených receptorů detekována chuťovými pohárky také tučná chuť, která leží na rozhraní somatosenzorického a chuťového vnímání. Po mnoho let bylo rozpoznávání tuku v potravě považováno především za funkci jeho struktury, a tedy somatosenzorického původu. Protože na buňkách chuťových pohárků byly popsány specifické membránové receptory pro detekci volných mastných kyselin, bude zřejmě tučná chuť považována za další základní chuť. Ostatní chutě, jako jsou kovová, mýdlová, trpká, svíravá, palčivá a další, jsou vnímány buď přímo přes trojklaný nerv nebo volná nervová zakončení. Práce bude realizována převážně v senzorické laboratoři, která je vybavena podle příslušné mezinárodní normy ISO 8589. Součástí práce bude sledování citlivosti hodnotitelů k vybraným chutím. Pozornost bude věnována zejména tučné chuti a působení mastných kyselin na vnímání chuti, citlivosti hodnotitelů ke kovové chuti zinečnatých solí a látkám, které maskují jednotlivé chuti.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Hmotnostní spektrometrie jako nástroj kontroly kvality a autenticity složek potravin a doplňků stravy

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Ing. Milena Stránská, Ph.D.

Anotace


V rámci realizace disertační práce budou vyvíjeny moderní analytické strategie na bázi vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie využitelné pro kontrolu kvality a ověřování autenticity surovin pro výrobu potravin i finálních produktů. Pozornost bude zaměřena zejména na složky potravin a doplňky stravy rostlinného a mikrobiálního původu. Budou využívány nejnovější typy hybridních vysokorozlišovacích hmotnostních spektrometrů typu Q-TOF a Q-orbitrap umožňujících cílovou analýzu, necílový screening i komplexní fingerprinting malých molekul. Akcentováno bude využití sofistikovaných chemometrických postupů multivariační analýzy umožňujících zpracování vícerozměrných dat, konstrukci matematicko-statistických modelů a identifikaci významných markerů. Normalizovaná data se využijí k založení databází, které budou průběžně aktualizovány tak, aby vyvinuté postupy mohly být využívány pro analýzy v rutinní praxi.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Hodnocení potravinářských surovin a produktů pomocí instrumentálních metod a jejich porovnání se senzorickou analýzou

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Dr. Ing. Jan Poustka

Anotace


Hlavním tématem disertační práce je aplikace vybraných instrumentálních metod jako je infračervená spektrometrie anebo hmotnostní spektrometrie s cílem optimalizovat rychlou charakterizaci různých potravinářských surovin a produktů a to i prostřednictvím pokročilých matematicko-statistických metod včetně multivariační analýzy dat. Následně pak tyto metody porovnat se senzorickým hodnocením a vytvořit tak komplexní pohled na celkové hodnocení kvality v souvislosti nejen s legislativními požadavky ale také s požadavky na cílovou senzorickou kvalitu. Cílem práce je pro různé materiály vypracovat analytické postupy vhodné pro jejich charakterizaci tak, aby mohly být použity k smysluplnému porovnání se senzorickou analýzou pro hodnocení např. podle původu nebo stupně technologického zpracování.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Chemická bezpečnost a autenticita moderních potravin zpracovaných inovativními technologiemi

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Ing. Vojtěch Hrbek, Ph.D.

Anotace


Práce by se svým obsahem měla zaměřit na využití moderních analytických technik (kapalinová chromatografie, plynová chromatografie, hmotnostní spektrometrie) pro vývoj, optimalizaci a validaci nových metod pro analýzu různých látek kontaminující potraviny a představující tak možné bezpečnostní riziko pro konzumenta. Dále do tématu této práce lze zahrnout i studie zabývající se falšováním potravin, kde falšovaná potravina může představovat, kromě klamání konzumenta, i bezpečnostní riziko spojené s konzumací falšovaných potravin. Z hlediska analyzovaných materiálů by se mělo jednat o moderní, trendy, nově se objevující potraviny a potravinové suroviny. Případně o potraviny a potravinové suroviny o které se enormně zvýšil zájem konzumentů. Patří sem i nově využívané technologie pro zpracování potravin, způsoby úpravy potravin, či surovin. Celkově by se mělo jednat o komplexnější zhodnocení kvality a bezpečnosti vybraných potravin či surovin.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Kritické zhodnocení vlivu diety s vysokým zastoupením alternativních proteinů na vybrané fyziologické parametry konzumentů

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.

Anotace


Interdisciplinární projekt představuje příspěvek ke kritickému zhodnocení vlivu diety s vysokým zastoupením rostlinných a dalších alternativních proteinů na významné fyziologické parametry konzumentů. V úvodní fázi bude komplexně hodnocena kvalita a bezpečnost vybraných potravin na bázi živočišných alternativních proteinů, u druhé skupiny vedle nutričně významných složek bude pozornost věnována i senzoricky významným sekundárním metabolitům či jejich prekurzorům. V rámci případové studie v navazující fázi budou pomocí metabolomických analýz realizovaných technikou UHPLC-HRMS/MS vyšetřeny vzorky biologických tekutin získaných od kohorty aktivních sportovců sledovaných odborníky z 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Metabolomická data spolu s údaji o dietě sportovců a klinickými daty budou zpracovány pokročilými vícerozměrnými statistickými postupy s cílem kriticky zhodnotit vztah sledovaných výživových a zdravotních aspektů; identifikovány budou relevantní markery.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Medicinální rostliny: charakterizace, autentikace a bioprospekce zajímavých sekundárních metabolitů

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.

Anotace


Interdisciplinární doktorská práce bude zaměřena na charakterizaci a autentikaci medicinálních rostlin a bioprospekci biologicky aktivních sekundárních metabolitů. Soubor definovaných kultivarů ´léčivých´ rostlin dodá Botanický Ústav AV ČR. K vytipování přírodního materiálu se zajímavou bioaktivitou (antioxidační, antimikrobiální, protizánětlivou a další) budou použity různé druhy screeningových testů, včetně celulárních, realizovaných pomocí robotické platformy. V navazujících krocích budou kriticky hodnoceny různé způsoby izolace a frakcionace bioaktivních sloučenin; pro sledování jejich profilů a identifikaci budou využity moderní chromatografické techniky (plynová či kapalinová chromatografie) ve spojení s tandemovou vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií. U získaných produktů (koncentrátů bioaktivních sloučenin) bude ověřena též chemická bezpečnost – nepřítomnost přírodních toxických látek jako jsou mykotoxiny či alkaloidy, zkontrolována bude i případná kontaminace rezidui pesticidů. Výsledný produkt před předáním pro další využití bude též zhodnocen z pohledu stability a biologické dostupnosti.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Minerální látky a stopové prvky v potravinách nového typu

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Dr. Ing. Richard Koplík

Anotace


Práce se bude zabývat výskytem a biologickou dostupností esenciálních minerálních prvků v jedlém hmyzu a případně v jiných méně běžných potravinách nebo surovinách pro výrobu potravin. Student by se měl naučit prakticky provádět příslušné analýzy prvkového složení potravin. Vzhledem k tomu, že nejsou zatím k dispozici žádné certifikované referenční materiály s matricí jedlého hmyzu, které by bylo možné využít pro ověření jakosti analytických výsledků, prvním úkolem studenta bude prověření analytické metodiky při prvkové analýze vzorků jedlého hmyzu. Na tyto základní experimenty by mělo navázat podrobnější studium prvkového složení jedlého hmyzu, resp. výrobků z jedlého hmyzu včetně odhadu biologické dostupnosti prvků, kterou lze očekávat při konzumaci potravin na této bázi. Studie bude doplněna o patřičné porovnání s prvkovým složením tradičních potravina a odpovídající nutriční zhodnocení.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Moderní instrumentální metody pro monitoring hladin vitaminů v potravinách a biologických vzorcích

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.

Anotace


Disertační práce bude zaměřena na vývoj a optimalizaci metod pro analýzu vitaminů a jejich metabolitů, s využitím ultra-účinné kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie s vysokým rozlišením. Cílem je vytvoření nových postupů pro hodnocení obsahu a stability těchto vitaminů v potravinách a biologických vzorcích. Výsledky práce přinesou cenné informace pro posouzení dietárního příjmu vitaminů různými skupinami populace a pomohou při formulaci upravených výživových doporučení v dalších letech.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Nutriční a senzorické hodnocení alternativních potravin k výrobkům živočišného původu

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Dr. Ing. Marek Doležal

Anotace


Vegetariánská výživa se řadí mezi nejvýznamnější alternativní směry stravování. Rychlý růst poptávky po potravinách rostlinného původu vedl v posledních letech ke vzniku výrobků nového typu, výrobků, které jsou alternativami tradičních živočišných produktů. Předpokládá se další růst jejich významu v lidské výživě i vzhledem k dohodám o zvyšování udržitelnosti životního prostředí. Cílem této dizertační práce bude podat nutriční a senzorické hodnocení a porovnání výše zmíněných alternativ, zejména alternativ mléka, masa a výrobků z nich s výrobky tradičními. Výstupem práce bude komplexní posouzení benefitů a rizik spojených s nutriční insuficiencí, vyplývající z toho, že v rostlinné surovině buď zcela chybí některé esenciální látky, případně se v přítomných formách vstřebávají jen minimálně, či rizik spojených se zvýšeným příjmem antinutričních a přírodních toxických látek.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha

Vývoj rychlých metod k detekci toxických látek v prostředí člověka

Garantující pracoviště: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.

Anotace


Tato disertační práce bude zaměřena na vývoj nových metod pro detekci toxických látek v prostředí člověka, s využitím vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie (HRMS) ve spojení jak s kapalinovou, tak plynovou chromatografii Práce bude zaměřena na vývoj pro pro cílenou i necílenou analýzu různých skupin kontaminantů potravin, životních prostředí a biologických vzorků. Cílem je nejen identifikovat a kvantifikovat toxické látky, ale i porozumět jejich zdrojům, distribuci a potenciálním dopadům na zdraví, což je nezbytné pro hodnocení rizik spojených s jejich expozicí a pro návrh opatření vedoucích k minimalizaci.
kontaktujte vedoucího práce Místo výkonu práce: Ústav analýzy potravin a výživy, FPBT, VŠCHT Praha
) ) [sablona] => stdClass Object ( [class] => stranka [html] => [css] => [js] => [autonomni] => 1 ) [api_suffix] => 22330/D305 )

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Za informace odpovídá: Fakulta technologie ochrany prostředí
Technický správce: Výpočetní centrum

Copyright VŠCHT Praha
zobrazit plnou verzi